Lihaskalvot eli faskiat (fasciat) ovat pääasiassa kollageenista koostuvia peitinkalvoja, jotka ympäröivät koko kehoamme, eli lihaksien lisäksi myös luita, jänteitä ja niveliä. Faskioiden päätehtävä on peittää kehon eri kudoksia ja rakenteita, suojata niitä, tukea ja olla joustavia liike-energian välittäjiä.

Lihaskalvojen ollessa liian kireitä ne voivat vaikuttaa yllättävän monin tavoin niin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme, lihaksistoon, kuin kehon palautumiseen. Passiivinen elämäntyyli, riittämätön nesteytys, lihasepätasapaino, mutta myös vääränlainen harjoittelu voivat aiheuttaa kiputiloja niihin, faskioiden ollessa runsaasti hermotettuja. Usein se mikä koetaan lihasjumiksi, onkin lihaskalvojen aiheuttamaa.

Joskus lihaskalvot voivat aiheuttaa jopa itse ongelman.

Liian kireät lihaskalvot voivat oireilla epämääräisinä kiputiloina, jotka heijastuvat niin arkeen, kuin vapaa-aikaan, eivätkä silloin perinteiset kehonhuoltometodit, kuten säännöllinen liikunta, venyttely, rentoutuminen, saunominen, hyvä ruokavalio sekä nesteytys, riittävä unensaanti tai hieronta välttämättä enää auta.

Lihasjumit eivät myöskään aina ole mukana oireiden taustalla; tärkeää on selvittää oireen laatu, ja siihen vaikuttavat tekijät.

Kun jumit ja kireydet ovat tarpeeksi vahvoja, vaativat ne solutason helpotuksen, jotta niitä voi taas itse huoltaa.

Lihaskalvot monen oireen takana

Esimerkiksi päänsäryn aiheuttajana voivat olla niin niskajumit ja kireät kalvot. Hartiajumi ja niiden kireys voi taasen ilmentyä olkapään kipuna, ja selän välilevyoireet voivat johtua kireistä selän lihaksista ja -faskioista. Selän ja rintarangan jumiutuessa hengitys saattaa muuttua pinnalliseksi. Kasvavan ja liikkuvan lapsen polvioireet aiheutuvat toisinaan myös esim. kiristyneistä faskioista. Myös vaivaisenluut voivat kipuilla jopa polveen asti ylettyvistä faskia-jumeista jne.

Liian kireät lihaskalvot voivat olla esteenä myös toivotulle kehitykselle lihaskuntoharjoittelussa. Huoltamattomat lihakset eivät pysty myöskään toimimaan enää suunnitellulla tavalla, ja osaltaan tukkivat aineenvaihduntaa – eli lisäävät myös selluliittia.

Method Pisara® Lihas- ja faskiaterapia hoitaa myös syitä oireiden takana

Yksittäinen lihas- ja faskiaterapiamme on hyvin vahva hoito sellaisenaan, ja antaa pikaisesti avun jumiutuneisiin lihaksiin ja kiristäviin lihaskalvoihin.

Saadaksesi lihaskalvot kuntoon pysyvämmin, suosittelemme kuitenkin hoitosarjaa, joka koostuu yleensä 3-5 hoidosta riippuen tilanteen tasosta. Hoitosarja sisältää myös ohjattuja kotiharjoitteita.

Lisätietoja lihas- ja faskiaterapiastamme löydät hoidon omalta sivulta.


VARAA AIKA NÄYTEHOITOON TAI ILMAISEEN KONSULTAATIOON!

Minulla on skolioosi, joka tekee selän tietyistä lihaksista kireät ja rasittuneet.
Hoito tehtiin minulle 3 kertaa ja joka kerta selkä tuntui ja näytti paremmalta. Hoidon jälkeen välitön fiilis oli mahtava!
- Sabina Särkkä-