Olen jumissa vaikka huollan kehoani

Kireys, jumit sekä vähentynyt liikkuvuus haastavat yhä useampaa kehoa. Monella meistä vaikuttaa olevan kokemusta siitä, että vaikka huollan kehoani – en saa siitä apua.


Jumien oireiksi kuvataan niin kevyttä lihaskipuilua kuin vahvempaa särkyä esimerkiksi päässä, lihaksissa, nivelissä ja vaivasenluissa. Ratkaisua ei ole löydetty jumien purkamiseen säännöllisestä kehonhuollosta huolimatta.

Usein oireiden ratkaisuiksi ehdotetaan tulehduskipulääkkeitä, lepoa tai kirurgista toimenpidettä. Silloin, kun olemme näin pitkällä jumien aiheuttamien oireiden kanssa, puhun kroonisesta jumista.

Krooniseen jumitilaan on vaikea saada korjausta aikaiseksi ”perustoimenpitein” kuten esimerkiksi venyttämällä.

Lihashuolto menee hukkaan, kun lihaskalvot, jänteet ja lihakset eivät kykene lähtemään mukaan korjaukseen.

On katsottava haastetta laajemmin eli miten jumit saadaan mukaan huoltoon, miksi ne eivät nyt pysty venymään, ja miksi esimerkiksi hieronta tai fysioterapia helpottavat vain hetkellisesti.

Mitä jumissa oleva keho tarvitsee?

Olen kohdannut asiakkaita, jotka ovat huoltaneet kehojaan säännöllisesti eri terapioiden, hoitojen ja kehonhuoltotuntien auttamina, mutta noidankehä ei tunnu pysähtyvän. Joskus jumien aiheuttamat oireilut vain vahvistuvat ja itse jumit jo sinänsä menevät vielä tiukempaan tilaan.

Siksi olisikin tärkeää hahmottaa miten kehoa huolletaan missäkin vaivassa. Harmillisen usein esimerkiksi selkää kuntoutetaan samoin ohjein oli oireisiin sitten syynä lihasheikkous tai lihas-/faskiakireys.

Samoilla ohjeilla jumitilanteet yleensä vain pahentuvat. Selän jumeista ja kireyksistä aiheutuu muun muassa välilevynpullistumia. Mikäli jo valmiiksi kireitä kalvoja ja lihaksia kuntoutetaan väärään suuntaan eli yhä kirempään tilaan, välilevytilanne pahenee. Korjausliikkeen tulee tapahtua toiseen suuntaan eli nivelille pitää mahdollistaa lisää tilaa, ei viedä niiltä tilaa pois.

Olen myös huomannut, että kuntouttavissa ohjeistuksissa ei juurikaan ole keskitytty siihen, mistä jokin oire johtuu ja mitä tarvitaan ratkaisuksi. Kuntoutusohjeet tuntuvat usein olevan samat aiheesta riippumatta.

Mistä apua krooniseen jumiin?

Miten saadaan kireät lihaskalvot, jänteet ja lihakset siihen tilaan takaisin, jolloin kehonhuolto taas onnistuu ja on tuloksellista?

Kohtaamieni asiakastapauksien myötä aloin todella pohtimaan aihetta ja ymmärsin toki, että jotenkin negatiivinen kierre pitää katkaista kudoksissa. Se miten faskian manipulaatioihin ja mahdollisuuksiin saadan apua hoidoista on ollut tutkitumpi aihe maailmalla kuin meillä Suomessa.

Antiikin ajalla jo tiedettiin, että mieli ja stressi vaikuttavat kehon jumeihin.

Nykytutkimus osoittaa, että faskiat ovat enemmän hermotettuja kuin lihakset eli autonomisen hermosto vaikuttaa tahattomasti faskioiden olemukseen. Tämä haastaa osaltaan myös niiden huoltamista, sillä jatkuva jumeja provosoiva stressisignaali pitää faskioiden olemusta näpeissään.

Faskian mekaanisen käsittelyn suhteen erinäisissä tutkimuksissa ja koosteissa kävi ilmi, että usein hoidolliset vaikutukset ovat lyhytaikaisia ja tuloksia on jopa mahdotonta saavuttaa (Simmonds, Miller & Gemmer;  Myers; Findley). Vaikuttikin siltä, että jotta voimme korjata faskioiden kireyksiä yleensä, pitää ne ensin käsitellä jollakin tapaa muovattaviksi ja vasta sitten voi aloittaa varsinaiset huoltavat venytykset.

Lopulta pääsin ajatukseen kokonaisuudesta ja aloitimme klinikalla kokeilut. Erilaisten vaiheiden, tulosten ja kokemusten myötä saimme Method Pisaran lihas- ja faskiaterapia kokonaisuudet kuntoon ja kokemukset ovat todenneet ne hyvin tuloksellisiksi. Tämän aiheen pohdinta muistutti kaikkineen jälleen kehomme rajallisuuteen liittyvät sisäiset lait: tavalla tai toisella kehomme varoittaa ylikuormituksesta.

Krooniset jumit ovat yksi esimerkki kehon välittämästä huomautuksesta ja varoituksesta. Miksi kuntoilet niin paljon, että kehosi ei voi enää hyvin? Vai etkö ole vain ymmärtänyt kehon huollon merkitystä?

Jumilla on viesti

Harvoin ihminen on todella tietoinen siitä, mitä jumit aiheuttavat. Monelle mukava ja pieni kipu kudoksissa tuntuu vaan hyvältä, sillä se kertoo, että on liikkunut.

Jumit aiheuttavat aina kiertohäiriöitä ja ne vievät liikkumistilaa pois sekä lihaksilta että niveliltä.

Todellisuudessa pitkittyneet kireydet aiheuttavat useita vaivoja kuten muun muassa tenniskyynärpään, jäätyneen olkapään, välilevyoireilut, polvikipuja, vaivasenluukipuja, hermosärkyä, päänsärkyä, turvotuksia ja aineenvaihduntahäiriöitä. Myös selluliitin taustalla esimerkiksi on melko usein oleellisena osatekijänä jumit.

Yleisesti vieläkin ajatellaan, että itse lihas on huollon tarpeessa ja se kipuilee, mutta todellisuudessa ne ovatkin lihaskalvot. Lihaskalvot ovat vahvasti hermotettuja ja myös lihaksissa on paljon lihaskalvoalueita. Verisuonet ja hermot sijaitsevat näillä lihasten sidekudosalueilla.

On siis oleellinen vaikutus koko kehon aineenvaihduntaan ja liikkuvuuteen, missä kunnossa nuo eri alueiden sidekudokset (mm. lihaskalvot, jänteet) ovat. Sidekudos on vahvaa ja sitkeää, ja se tukee lihaksia, mutta se voi aiheuttaa myös ongelmia, mikäli vahvuus kääntyy itseään vastaan.

Tässä kohtaa aihetta haluan taas nostaa esiin aivot. Mikäli jätteiden ulosmenoreitit aivoista ovat jumissa kireyksistä johtuen, vaikeuttaa se aivojen toimintaa ja muun muassa plakkien kerääntyminen lisääntyy (blogimme aivojen puhdistumisesta).


Lähivuosina on nostettu yhä enemmän esiin kehonhuollon merkitystä ja rauhoittuminen, pysähtyminen sekä antisuorittaminen ovat jopa ihailtavaa lifestylea. Tällainen muutos koko olemiseen on hyvin terveellinen ja tervetullut tapa!

Mikäli sinulla on jumeja ja koet, että et saa riittävää apua tehokkaista venytyksistä tai hoidoista huolimatta, on tilanteesi mahdollisesti kroonistunut eli tarvitset silloin kehonhuoltoon valmistavat toimenpiteet.

Jumien vapautumisessa voi myös tulla hidasteita, jos kehosi on hapan. Hapan keho on jäykkä ja hapellinen keho taas notkea. Hapan keho vaatii enemmän työstämistä ennen kuin eteneminen joustavammalle tasolle mahdollistuu.

Kokonaisuuden kauneus on onneksi kuitenkin siinä, että kroonisen jumikierteen voi katkaista ja pääset vapauttamaan kehosi toiminnallisuuden. Oireet vähenevät ja katoavat. Se vaatii sitoutumista sinulta itseltäsi, sillä itse huolto tapahtuu vain omasta tekemisestäsi.

Voi hyvin,

Teresa