Millainen on “perusterve” ja “hyvässä kunnossa” oleva henkilö?
Kevät 2020 on nostattanut esiin erilaisia jännitteitä ja pelkoja siitä, että tervekin henkilö voi sairastua vakavasti muun muassa influenssaan. Pitäisikö meidän päivittää käsitystä siitä, mikä on perusterveen määritelmä?
Median puolesta meille on esitelty useita erilaisia ja eri tasoisia tilastoja kuolleisuudesta ja sairastuvuudesta. Mikä onkaan ollut relevanttia ja mikä propagandaa – kun on kerrottu, että kaikilla sairaalahoitoon joutuvilla ei ole ollut jotain perussairautta.
Itse huomasin reagoivani näihin keskusteluihin, sillä nämä ovat olleet hyvä muistutus siitä kuinka rajoittunut käsityksemme on kun puhumme “perusterveestä” ja “hyvinvoivasta” ihmisestä.
Muuttunut ympäristö – primitiivinen keho
Palataan totuuteen siitä, että meidän keho on edelleen primitiivinen – muinainen – rakennelma, jonka toiminta perustuu vain ja ainoastaan samoihin fysiologisiin faktoihin mitä on ollut jo jopa 70 000 vuotta sitten. Nyt tämä muinainen toiminnallinen kokonaisuus elää nykypäivän maailmassa, jossa hyvin monet perusasiat ovat muuttuneet radikaalisti viimeisimmän 50 vuoden aikana.
Perustoimintomme ovat enemmän kuin haasteissa. Ympäristömme haastaa koko kehon toiminnan ja useiden kehon perustehtävien toteutuminen ei ole mahdollista.
Ulkoinen maailma on jopa jo ongelma meidän sisäiselle maailmallemme. Avaan tätä tarkemmin vastustuskykymme, immuunipuolustusjärjestelmämme, näkökulmasta.
Perusterveen määritelmän äärellä
Otetaan esimerkiksi henkilö, joka koetaan yleisesti hyväkuntoiseksi ja perusterveeksi henkilöksi.
Perusterve henkilö kuntoilee eikä hänellä ole ylipainoa. Peruslabrat näyttävät olevan viitearvoissa.
Perusterve myös syö terveellisesti. Kaikki näyttäytyy ulospäin olevan kunnossa.
Totuus sisällä kehossa voi olla kuitenkin toinen:
- Henkilön keho voi olla ravinnosta johtuen hapan (käyttää säännöllisesti maitotuotteita ja/tai hiilihapollisia juomia)
- Henkilöllä voi olla veri-lymfaähky (syö päivittäin prosessoitua ruokaa)
- Henkilöllä on työssä ja elämässä stressiä ja painetta (jatkuva stressisignaali päällä jollakin tasolla)
Hapan keho kasvattaa sairauksia. Hapen puute vaikuttaa kehon solujen työn tasoon ja hapen puute mahdollistaa myös tautien leviämisen kehossa.
Veren tasolla valkosolut eivät pääse tehokkaasti iskemään taudinaiheuttajiin ja lymfajärjestelmä ei pääse osallistumaan osaltaan tarkoitetulla tavalla. Jatkuvat stressisignaalit seisauttavat immuunijärjestelmän.
Eli tämä yhdistelmä tarkoittaa käytännössä kehoa, jonka vastustuskyky ei toimi kuten pitäisi.
Tähän jos lisätään vielä tupakointi tai aikaisempi tupakointi, on hapen virtaus vereen heikompi kuin puhtaiden keuhkojen kehossa.
Tällainen kokonaisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että kehossa voi olla paljon piilossa olevia tekijöitä, jotka vaikuttavat henkilön sairastumiseen ja kykyyn toipua.
”Perusterveys” vaatii päivitettyjä oppeja
Pähkinänkuoreen tiivistettynä muuttunut ulkoinen maailma haastaa sisäisen maailmamme. Muuttunut tilanne on aiheuttanut sen, että me emme voi elää enää samoin neuvoin, opein ja ohjeistuksin kuin aikaisemmin. Selvitäksemme terveinä ja hyvinvoivina, meidän on hyvä huomioida seuraavat asiat:
Ravinto on köyhempää, se on myös paljolti tunnistamattomassa ja käsitellyssä muodossa, jolloin primitiivinen kehomme ei sitä ymmärrä eikä pysty täysin käsittelemään.
Kehomme kantaa ympäristön vaikutusta solujemme toimintaan ja niiden rasitteina on myös perittyjä virheellisiä koodeja. Elämä vaatii ihmiseltä enemmän kuin ennen ja kaikenlaiset ärsykkeet ovat lisääntyneet.
Muutos tuntuu ikävä kyllä olevan tällä saralla jatkuva väärään suuntaan.
Erilaisella toimenpiteillä on ollut kiire maailmassamme ja ihmisen kehon mahdollisuuksia toimia näissä asetelmissa ei ole edes tutkittu. Miten esimerkiksi 5G verkko sotkisi lisää solujemme toimivuutta ja miten pikarokotteiden sisältämät yhdisteet vaikuttavat luonnollisen immuniteetin syntymiseen?
Tulevaisuus näyttää siis todella pelottavalta kehomme näkökulmasta, jos tällainen trendi jatkuu. Haluan kuitenkin uskoa, että nyt tämä edellinen pandemia on oleellisia tahoja herätellyt suurempaan totuuteen ja huomioimaan ihmisen primitiivistä kehoa.
Me emme ole koneita ja fysiologiamme ei pysty muuntautumaan ulkoisen maailman tahtiin.
Ei mennä nyt tässä enempää tulevaisuuden kauhukuviin vaan pysytään tässä hetkessä.
Sinä voit toimia vastustuskykysi vahvistamiseksi <3
Autat kehosi vastustuskykyä ja selviytymistä sairauksista huomioimalla nämä muutamat seikat:
- Syö niin puhtaassa muodossa olevaa ravintoa kuin pystyt
- Älä pidä kehoasi happamana; vältä hiilihapollisia juomia ja jos syöt maitotuotteita – keskity kohtuuteen ja puhtauteen
- Muista hapen merkitys soluille
- Perus ravintolisät tarvitsee jokainen ja niiden tulee olla puhtaita (ei synteettisiä)
- Jos mahdollista, kohtaa stressisignaalisi ja mieti, mitä niille voisi tehdä
- Ole onnellinen oman onnellisuuden määritelmäsi mukaisesti. Kehosi totuus on sydämesi totuus. Sanat ja puheet eivät yksistään muuta mitään.
Voi hyvin,
Teresa
Kuulostaa uskottavalta
~
Kiitos kommentistasi. Oikein kaunista syksyä sinulle 🙂