Eroon selluliitista – mitä sinun tulee tietää siitä

Eroon selluliitista on asia, joka nousee keskusteluissa aina pintaan kesän lähestyessä ja siihen liittyviä virheellisiäkin faktoja viljellään mediassa.

Selluliitti ei ole vain esteettinen ongelma. Se tulee olemaan vielä enemmän entistä nuoremman, liikkuvan tai liikkumattoman kehon haaste ikään tai painoon katsomatta.

Vastoin yleistä näkemystä, me Method Pisarassa luokittelemme selluliitin terveyshaitaksi.


Miksi selluliitista olisi tärkeää päästä eroon?

Selluliitti voi viedä vastustuskykysi.

Nykyihmisen alkukantainen keho kohtaa toimintaansa vaikuttavia ulkoisia haitallisia tekijöitä – kuten esimerkiksi stressiä tai teollisia ravintoaineita – joihin kehon ei ole ollut tarkoitus alunperin sopeutua.

Lisäksi aineenvaihduntamme hidastuu luonnollisesti ikääntymisen seurauksena.

Näiden tekijöiden seurauksesta kehosi toiminnalle tärkeä imusuonisto ei pysty enää työskentelemään seinämänä lihasten rinnalla auttaakseen lymfajärjestelmää kuljettamaan imunesteitä ja kuonaa pois kehosta.

Löystyessään tai kohdatessaan aineita, joita se ei osaa käsitellä, imusuonisto alkaa täyttymään, eikä se kuljeta kuonakertymää pois kehosta, vaan kuona alkaa tihkumaan vähitellen pehmytkudoksiin.

Tämä sisäinen kuonakertymä näkyy ulospäin selluliittina.

Kuonan pakkaantuminen kehoon ”litistää” lymfajärjestelmää tukkoon, jolloin aineenvaihdunta ja lymfakierto kudoksiin vaikeutuu lymfajärjestelmän tukkeutumisen vuoksi. Tästä tapahtumaketjusta syntyy lumipalloefekti, jossa vanhan kertymän päälle kertyy yhä helpommin tuoreempaa kuonaa, eikä mikään enää lopulta pääse poistumaan kudoksista kaiken pakkautuessa yhä tiukemmin kasaan.

Tukoksien seurauksesta ravinteiden ja hapen kulku soluille vaikeutuu tai jopa estyy.

Tällaisessa tilanteessa koko kertymäalueen nestekiertojärjestelmä toimii puutteellisesti, ja kyseiselle kudosalueelle ei virtaa tarvittava määrä happea ja ravinteita, ja toisaalta sieltä ei poistu kuonaa ja solujätteitä.

Samanaikaisesti myös verisuonet alkavat painautumaan kasaan, jolloin rasva-aineenvaihdunta hidastuu ja rasvasolutkin pääsevät lihomaan.

Lymfalla on oleellinen tehtävä immuunijärjestelmän terveyden ylläpidossa.
Selluliitin pakkaantumisen tuloksena koko kehon vastustuskyky alkaa alentua lymfajärjestelmän toimintahäiriöiden vuoksi. Kiertohäiriöiden kasaantuessa alkavat ongelmat levitä myös ympäröiviin kudoksiin, jolloin vaikutus ei enää olekaan paikallinen tai varsinkaan esteettinen!

Voisin puhua selluliitista ja sen vaikutuksista loputtomiin nimenomaan fysiologisesta näkökulmasta, mutta keskityn nyt käytännönläheisesti kehon toiminnan edistämiseen.


Miten voit auttaa kehoasi?

Tämä kolmen tekijän muistisääntö auttaa sinua tukemaan kehosi toimintaa:

Puhdista, ravitse säännöllisesti ja huolla kehoasi.


1) Puhdista – eli huuhtele kehoasi vedellä!

Lymfajärjestelmä on täysin riippuvainen siitä veden määrästä, jonka isäntä tai emäntä keholleen tarjoaa. Mitkään jätteet eivät poistu järjestelmän kautta tarvittavalla tehokkuudella, mikäli imusuonisto on kuiva.


Lymfajärjestelmän ensisijainen tehtävä on poistaa solujen tuottamaa jätettä pois kehosta. Tämä järjestelmä on huomattavasti huonommassa asemassa suhteessa verenkiertoon, sillä verenkiertoa liikuttaa oma pumppu, ja lymfajärjestelmällä tämänlaista apuria ei ole.

Tarvitaan siis runsaasti huuhtomista, johon toimii ainoastaan puhdas vesi! Vettä ei voi korvata millään muulla nesteellä, kuten kivennäisvedellä tai mehulla. Voit myös arvioida itse kehosi ”jätehuollon” kuormitustilaa vinkkiemme avulla täällä.


2) Ravitse säännöllisesti – eli laita solusi töihin!

Ruokarytmityksen merkitys on oleellinen solutason työn kannalta. Mitä varmemmin solusi saavat energiaa säännöllisin väliajoin (n. 3-4 tunnin välein), sitä tehokkaammin ne tekevät työnsä.

Annamme kehomme aineenvaihdunnan laskea ratkaisevasti, jos syömme epäsäännöllisesti, tai jätämme ruokailuja ja välipaloja kokonaan väliin. Totuus on, että mitä harvemmin syöt – sitä enemmän kerrytät.

Energiapuutoksesta kärsivä solu tuottaa vain huonolaatuista työtulosta elimistössä, joten jatkuva epätasapainotila on haitallinen kokonaisterveydelle. Selluliittia kertyy ja paino nousee, sillä laiskempi metabolismi kerää helpommin kuonaa ja kasvattaa rasvasoluja.

Säännöllinen ruokarytmi vaatii suunnittelua ja ennakointia, eli opettele pitämään mukanasi riittävä määrä helposti kuljetettavia ja säilyviä välipaloja. Välipalan ei tarvitse olla mitään erikoista, vaan esimerkiksi kourallinen pähkinöitä, hedelmä, keitetty kananmuna tai pieni smoothie riittää hyvin.

Muistathan myös, että solumme kiittävät vain sellaisesta ravinnosta, jonka ne tunnistavat. Vältä prosessoituja, synteettisiä, ja säilöntäaineellisia vaihtoehtoja!


3) Huolla kehoasi – eli tee tilaa lihaksillesi!

Vaikka juot ja syöt oikein, voivat huoltamattomat lihakset olla syy kehosi selluliittikertymiin.

Ahtaalle puristettu imusuonisto ei pysty kuljettamaan jätteitä ulos kehostasi nestevirtauksesta huolimatta, ja kuonakertymät tihkuvat suoniston läpi pehmytkudoksiin. Mitä kauemmin annat tämän jatkua, sitä tiukempaa selluliittia saat.

Liikunta polttaa rasvaa – ei jätettä – jotka ovat kaksi eri asiaa.

Usein kehon ongelmakohtien selkeät selluliittikertymät ilmentävät alueen lihasten tilaa. Jos jätät esimerkiksi hartialihasten kireydet hoitamatta, voit odottaa turvotusta kasvoissa, selluliittikertymiä erityisesti ylävatsassa ja käsivarsissa sekä pääsärkyä ja ajatustukkoisuutta aivoissa, kun puhdistuminen estyy veren- ja hapenkierron hidastuessa.

Voit hoitaa lihaksiasi ennaltaehkäisevästi ja treenien jälkeen huoltavilla venytyksillä.

Mikäli tilanne on mennyt niin pitkälle, että huolelliset ja rauhalliset venyttelyt eivät enää palauta lihasta, tarvitsee kehosi lisäapua. Esimerkiksi hieronta auttaa tiettyyn pisteeseen asti, mutta jos haluat korjata tilanteen, etkä vaan helpottaa oireita, tulee selvästi kova lihas hoitaa astetta tehokkaammilla toimenpiteillä.

Mikään yksittäinen hoito, tai terapiaohjelma ei kuitenkaan riitä, jos et jatka hoitamista arjessa, ja vähän hellitä kovaa treeniohjelmaa. Voisitko aluksi vaikka vaihtaa yhden harjoittelun kokonaan venyttely- tai joogatuntiin?

Jos etsit vielä optimaalista treenimäärää, suosittelen tätä blogitekstiämme.

Jatkan kirjoittamista aineenvaihdunnasta ja lihashuollosta pian – Toivottavasti sait tästä ajatuksia arkeesi! Jos haluat eroon selluliitista, tai kaipaat apua kehosi tilan selvittämisessä, otathan meihin yhteyttä.

Voi hyvin,
Teresa


Teresa Sepponen on Method Pisara® -terveyskonseptin kehittäjä, Terveysklinikka Pisaran perustaja, funktionaalisen lääketieteen sairaanhoitaja, valmentaja ja mentori.

”Olemme unohtaneet vanhat vuosituhansia tunnetut totuudet fysiologiasta ja maailmankaikkeudesta. Haluan toimia solujen tulkkina, sillä ne eivät valehtele. Mielemme ja ulkokuoremme paljastavat solujen todellisen tilan ja lopulta sairastuvat ilman puhdasta kehoa. Minua kiinnostaa miten tätä mielenkiintoista ja humoristista elämän peliä pelataan. Haluan auttaa ja tuoda oppimani tiedon kaikille, jotka haluavat löytää oman terveyspotentiaalinsa.”

– Teresa Sepponen

VARAA TÄÄLTÄ AIKA NÄYTEHOITOON TAI ILMAISEEN KONSULTAATIOOMME !