Uni ei ole pelkkää passiivista voimien keräämistä – aivot puhdistuvat tehokkaimmin nukkuessasi
Kaipaatko motivaatiota nukkumisen priorisoimiseen arjessasi?
Ihminen kuten kaikki kehittyneimmät eläimet nukkuvat säännöllisesti. Unen merkitystä on tutkittu paljon ja vaikka kaikki unen perimmäiset syyt eivät ole vieläkään selvillä olemme täysin riippuvaisia unesta.
Unen aikana kudokset ja solut palautuvat sekä puhdistuvat. Sen aikana rakennetaan paljon uutta ja korjataan, jäsennetään ja täytetään energiavarastot.
Uni ei ole pelkkää passiivista voimien keräämistä. Univaje haastaa nykyihmistä useista syistä, ja uniongelmista aiheutuvista oireista ja huolista kirjoitetaan onneksi kattavasti.
Nukkumisen haastavuus nykyaikana on hyvä esimerkki siitä, kuinka elämämme on muuttunut siitä millaiseksi alunperin ihmisen kapasiteetti ja fysiologinen toiminta on suunniteltu. Arki kokonaisuudessaan, erilaiset jatkuvat ärsykkeet ja uusimpana haastavana lisänä sininen valo valvottavat tai vähintäänkin vaikeuttavat unen onnistumista.
Miten univaje vaikuttaa ihmiseen?
Lyhyenä listauksena ja kertauksena vielä univajeen vaikutuksista meihin:
- Metabolia häiriintyy; nälkä kasvaa ja paino nousee
- Ihminen myös liikkuu väsyneenä vähemmän
- Tulehdukset yleistyvät
- Immuunijärjestelmän toiminta hidastuu
- Verensokeri ja kolesteroli heittelee
- Verenpaine nousee ja syke tiheentyy
- Rasva-aineenvaihdunta laskee ja stressihormonipitoisuudet nousevat, sillä tärkeän kasvuhormonin eritys vähenee.
Aivot puhdistuvat erityisesti unen aikana
Vähemmän on nostettu esiin unen konkreettista merkitystä aivojen puhdistumiselle.
Nykytutkijat ovat pystyneet erottamaan aivoista sen oman aineenvaihduntajärjestelmän (glymfaattinen järjestelmä). Se on kuin tunneliverkosto, mikä kulkee aivojen sisällä ja toimii aivojen pesukoneena. Neuroradiologian professori Vesa Kiviniemen mukaan unen aikana nämä tunnelit laajenevat puolella ja aivojen puhdistuminen mahdollistuu puolet tehokkaammin kuin valveilla ollessamme.
Mikäli puhdistumista ei tapahdu riittävästi eli tämä viemärijärjestelmä pettää, jää aivoihin plakkeja.
Puhutaan aivojen degeneroitumisesta ja sen vaikutus on mitattavissa jo yhden nukkumattoman yön jälkeen.
Muistisairauksien takana ovat juuri nämä plakit eikä itse hermoston rappeutuminen aivoissa. Näiden sairauksien määrä on lisääntynyt hurjasti ja muistiongelmia todetaan yhä nuoremmilla henkilöillä. Jo 18-vuotiailla on löydetty aivorungoista plakkia.
Unen rinnalla toinen tehokas keino puhdistaa aivoja on syvähengitykset. Voit tehostaa aivojesi puhdistumista päivisin myös hetken meditaatiolla.
Kuinka paljon tarvitsen unta?
Unitutkijat sanovat, että ihmisen on tärkeää nukkua 1/3 ajastaan. Unen määrästä 1/4 on syvää unta aikuisella ja se nukutaan yleensä ensimmäisten 4-5 tunnin aikana.
Eri univaiheet vuorottelevat sykleinä nukkumisen aikana ja syvää unta ei ole enää aamuyön sykleissä, sillä silloin valmistaudutaan jo heräämiseen.
Vaikuttaa siltä, että syvän unen merkityksestä on kirjoiteltu paljon ja se on huomioitu ihmisten keskuudessa, sillä sen toteutumista halutaan seurata erilaisin mittarein.
Perusterveen ei tarvitse mitata unen määrää.
Eikä syvän unen mittaaminen yleensä onnistukaan kuluttajille tarjolla olevilla mittareilla. Unitutkija Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta kertoo, että nämä mittarit eivät pysty erottelemaan eri unen vaiheita toisistaan. Aamuinen olotila kyllä kertoo, onko unta ollut riittävästi.
Uni vaatii toistuvan syklin
Uni on mysteeri ja samalla elintärkeä kokonaisuus, jonka vaikutus ja merkitys perustuvat toistuvaan sykliin. Syvän unen määrää ei pidä peukaloida eikä sitä voi hamstrata.
Jokaiselle itselle sopiva unen pituus on se tärkein seikka.
Sekä liian lyhyet että liian pitkät nukkumiset kasvattavat sairastumisen riskiä.
Oletko huomioinut jo nämä tekijät unen taustalla?
Mikäli sinulla on haasteita nukkumisen kanssa, olet varmasti jo kokeillut kaikkia mahdollisia keinoja unen onnistumiseen.
Jos et nuku riittävästi, on taustalla autonomisen hermoston oireita.
Kaiken sen yleisemmän tiedon ja ohjeistuksen lisäksi, joita olet jo saanut ja kokeillut, haluan antaa sinulle muutaman aiheen huomioitavaksi:
- Aivojen toiminnan mahdollistamiseksi niin unen kuin valveillaolon tehtävissä Omega3 (EPA ja DHA) riittävä annostus päivittäin on oleellinen ja suorastaan parantava
- Suoliston kunnon kartoitus: tiedätkö miten suolistosi voi?
- D-vitamiinin riittävä annostus päivittäin
- Melatoniini (mahdollisimman puhdas) ei ole pahasta ja siitä on muitakin hyötyjä erityisesti ikääntyville henkilöille.
Epigenetiikan saralta voit miettiä seuraavia aiheita elämässäsi tällä hetkellä:
- Mistä pidät kiinni tai mistä pelkäät niin päästää irti?
- Mikä on saanut luottamuksesi häiriintymään?
Nukkuminen ei ole turhaa eikä se varsinkaan ole hukkaan heitettyä aikaa. Nuku riittävästi eli löydä oma unipituutesi ja mahdollista keho-mielellinen menestymisesi.
Toivon teille riittävästi ja voikaa hyvin,
Teresa
Teresa Sepponen on Method Pisara® -terveyskonseptin kehittäjä, funktionaalisen lääketieteen sairaanhoitaja, valmentaja ja mentori.